Як знайти ефективного лідера в умовах пандемії COVID-19

Як знайти ефективного лідера в умовах пандемії COVID-19

Глобальна пандемія кидає бізнесу безпрецедентні виклики, які з успіхом приймуть компанії, які розуміють відповідність лідерів теперішньому контексту робочого середовища.

Автор: Джефф Джонсон, провідний дослідник SHL, психолог

Нещодавно в одній зі своїх публікацій я зазначив історично низький рівень безробіття в США. Як же все змінилося з того часу! Через обмежувальні заходи, що були прийняті для боротьби з поширенням пандемії COVID-19, багато організацій зіткнулися з новою реальністю: з необхідністю переходу на віддалену роботу, нестабільністю економіки, незвичними способами ведення бізнесу. Щоб досягти успіху в нових умовах, лідери організацій повинні бути готові відповісти на виклики, що вимагають різних стилів управління і виконання роботи.

Як показало дослідження SHL, якості лідера, які дозволяють найкраще спрогнозувати його ефективність в роботі, залежать від контексту робочого середовища. Більшість керівників володіють сильними і слабкими сторонами, які, будучи правильно співвіднесені з контекстом, можуть посилити потенціал лідера. Ми виділили 27 контекстних викликів, за допомогою яких можна зіставити різні типи лідерів і лідерських якостей і визначити ті з них, які відіграють найбільшу роль в досягненні успіху в конкретних умовах.

Наприклад, робота в організації, де заохочується йти на ризик, вимагає від лідера одних якостей, тоді як робота в компанії з «обережним» підходом до ведення бізнесу - зовсім інших. Робоче середовище кожного лідера являє собою кілька викликів, які визначають його бізнес-контекст. Враховуючи такий контекст, наше рішення застосовує алгоритм, який прораховує бальну оцінку прогнозу ефективності керівника на основі зваженої комбінації якостей, що  найбільшою мірою характеризують ефективність дій лідера в рамках конкретного набору викликів.

Робота в організації, де заохочується йти на ризик, вимагає від лідера одних якостей, тоді як робота в компанії з «обережним» підходом до ведення бізнесу - зовсім інших.

Ми відібрали з бібліотеки SHL Talent Management найкритичніші виклики для лідерів в умовах пандемії. В результаті нам вдалося виділити 6 головних контекстних викликів:

# 1 - Управління територіально розподіленими командами

Сьогодні більшість співробітників змушені працювати віддалено, і лідерам потрібно організувати роботу таким чином, щоб співробітники з різних локацій продовжили працювати як єдина команда.

# 2 - Досягнення результатів в умовах невизначеності

Непередбачуваність і невизначеність нинішньої ситуації змушує лідерів швидко орієнтуватися в умовах, де немає чіткого розуміння ролей і розподілу робочих завдань в організації.

# 3 - Забезпечення безпеки людей і бізнес-процесів

Цей виклик має свою специфіку в різних галузях бізнесу, але загроза захворювання COVID-19 змушує керівників працювати з урахуванням ризику для особистої безпеки співробітників.

# 4 - Розробка і реалізація нових стратегій

Пандемія змусила багато організацій перебудовуватися і вести бізнес по-новому, адаптуючись до обставин, знаходячи і використовуючи нові можливості. У цих умовах лідерам особливо важливо вміти виробляти нові стратегії і направляти команду на їх реалізацію.

# 5 - Розвиток бізнесу через конкурентоспроможне ціноутворення

Для багатьох галузей бізнесу важливим фактором стало досягнення результатів в умовах стрімкої зміни попиту на товари і послуги. Так, виробники автомобілів перейшли на випуск систем вентиляції легень, алкогольні фабрики почали займатися виробництвом антисептиків, ресторани працюють в режимі «на виніс» і організують служби доставки продуктів. Тобто бізнес прагне виводити на ринок продукцію, яка зараз особливо необхідна.

# 6 - Управління в умовах обмежених ресурсів

Сьогодні багато лідерів зіткнулися з необхідністю працювати в умовах більш обмеженого обсягу ресурсів: доходи компаній стали нижче запланованих, частину співробітників довелося скоротити, порушилися ланцюжка поставок і ін.

Пандемія змусила більшість організацій перебудовуватися й вести бізнес по-новому, адаптуючись до обставин, знаходячи і використовуючи нові можливості.

Кожна організація унікальна та стикається зі своїми власними труднощами, проте перераховані виклики відносяться до найбільш поширених в умовах пандемії. Для цієї комбінації викликів нам вдалося (за допомогою Професійного особистісного опитувальника OPQ) визначити ті якості, які дозволять лідеру досягти успіху з найбільшою ймовірністю:

• Прояв турботи, уваги й співчуття до людей;

• Прагнення довести роботу до кінця;

• Розуміння причин поведінки людей;

• Переконливість в спілкуванні;

• Залучення колег в процес прийняття рішень;

• Довіра;

• Вихід за рамки стандартних процедур в разі потреби;

• Відкрите вираження почуттів і емоцій.

Глобальна пандемія наочно продемонструвала, наскільки швидко й радикально можуть змінитися умови роботи лідера. Багато компаній відкрили для себе абсолютно нові способи ведення бізнесу, і цей досвід може стати в нагоді також після закінчення кризи. Зараз саме той час, коли ви можете переконатися, що ваші лідери зможуть гідно відповісти на виклики сьогодення та майбутнього.

Щоб дізнатися, як SHL може допомогти в розвитку лідерів, будь ласка, зв'яжіться з нами.

Про автора

Доктор Джефф Джонсон - психолог, провідний дослідник SHL. Займається створенням інноваційних продуктів і рішень в області відбору та розвитку співробітників, зокрема, інструментів для виявлення і розвитку лідерів. Дослідження доктора Джонсона про вплив контексту на прогнозування успішності лідерів послужило відправною точкою для розробки рішення SHL Leader Edge (за оцінкою потенціалу лідерів до реакції на 27 універсальних викликів), яке було відзначено престижною премією імені М. Скотта Майєрса від Товариства індустріальної та організаційної психології у 2018 році.

Оригінальна версія статті доступна на сайті www.shl.com.

 

Слiдкуйте за новинами та подiями HR-спiлноти!